Wednesday, August 26, 2015

Мръсните игри в “Наследството на Гулденбургови”





Скоро по Нова телевизия пуснаха филма “Наследството на Гулденбургови” и имах възможност да наблюдавам неща, които преди години не забелязвах.  Тогава бях малък и не ме интересуваха подробности като наследство, алчни роднини, удари под пояса.

Мартин, патриарха на Гулденбургови, умира и шокира всички с оставеното завещание. Според дългогодишния закон на фамилията основен наследник е първородният син и всички са длъжни да го спазват, за което са положили клетва на 25 години. Законът е над личните пристрастия, но Мартин го нарушава, оставяйки като основен наследник втория си син Саша, който е първороден от втората съпруга Кристине. Ощетеният наследник Томас напуска демонстративно. Същото прави сестра му Евелин,  получила по-малко от останалите, понеже и тя е от бившата съпруга на стария граф.

Майката на починалия е крайно изненадана и подстрекава любимия внук Томас да заведе дело.



В другия лагер нещата са на обратния полюс. Вдовицата Кристине и децата й Нане и Саша  са доволни, защото получават повече от очакваното. Не ги интересува, че изобщо не им се полага. Нахално и лицемерно се крият зад номера, че такава била волята на починалия съпруг/баща.

Това не е първата измама на дъртия пръч Мартин.  Той години наред е лъгал всички и най-вече жена си, издържайки любовница, от която има син.  Като цяло е лицемерен селски хитрец, в чието поведение няма нищо аристократично. Мартин е човек, който с широко разтворени обятия приема и харчи благата на знатния си произход, но отказва да поеме задълженията. Въобще един алчен и безотговорен развратник, лавиращ между правилата с лицемерна усмивка и долнопробни хитрости.

Страшно мразя алчни златотърсачки като Кристине. Тя е от онези хора, заради които казват, че тихите води са най-опасни.  Не вдига шум, не спори агресивно, умее само едно – да прави “тъжна муцка”, гледайки с влажен кравешки поглед, за да предизвика съжаление и хората да кажат “Виж каква културна жена”.  Това я кара да се чувства като уравновесена аристократка. Такива обичат да заклеймяват младите и красиви момичета като блудници, за да прикрият собствените си мръсни мисли и долнопробни мераци.  Интересуват я само парите, представяйки го като “борба за децата”. Да, за тях също мисли, но преди всичко за себе си.

Повяхналата Кристине е обикновена долна проститутка, вярваща че принадлежи към висшето общество, понеже съпругът й е купил няколко маркови дрешки  и до последно е успявала да го лъже, че е единствен и незаменим за нея.  Гади ми се от такива бабички-златотърсачки,  които смятат, че на този свят съществуват само интересите на нея и децата й. Всъщност щом е влязла в аристократичната фамилия Гулденбург, нейно задължение е да спазва семейните закони. Но тя отказва.  По това прилича на починалия граф -  иска да лапа, лапа, лапа, а да не носи отговорност и да не се съобразява с другите.




Тъжна картинка.  Дали ще си обикновен човек или аристократ, алчността е натрапчив елемент. Много пъти съм го виждал по филми, книги и в действителност, като винаги ми се повръща от перверзията на този общовалиден калъп. На никой не му пука за починалия. Всички мляскат животински, тропайки алчно с лъжици по ковчега. Затова трудно вярвам, когато някой говори за добродетели. А писмо от мъртвец?  Видял съм достатъчно, за да знам, че честността и истинските чувства са рядкост.

Как се развиха кариерите на актьорите след приключването на сериала


                                                                                                               Важно от сайта




1 comment:

  1. На мене любимец ми беше Томас. Вярно, хазартен тип, но единствен той мислеше как да оправи нещата. Другите не смееха пръст да мръднат, затова само харчеха парите. При това положение винаги идва момент, когато не остава нищо в банковите сметки, колкото и пълни да са били някога.

    ReplyDelete